Świąteczne pierniczki

wpis w: Menu | 0

Tradycji związanych z Świętami Bożego Narodzenia jest wiele. Oprócz tych standardowych takich jak ubieranie choinki, przygotowywanie dwunastu wigilijnych potraw czy uczęszczanie na roraty i Pasterkę, częstym elementem przygotowań jest pieczenie pierniczków. Pierniczki na stałe wpisały się w kanon świątecznych przygotowań i bez ich zapachu niejedna rodzina nie wyobraża sobie Świąt. Masowa produkcja pierniczków jest miłą alternatywą na pochmurne, ciemne popołudnia czy wieczory. A zabawa przy dekorowaniu ciasteczek może pochłonąć nie tylko dzieciaki, ale całą rodzinkę.

Składniki na pierniczki:

¼ szkl miodu

80 g masła

½ szkl cukru pudru

1 jajko

2 ¼ szkl mąki

1 łyżeczka sody

2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jajko. Masło rozpuścić z miodem, wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok. 3 mm i wycinać dowolne formy pierniczków. Piec w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ozdobić domowymi lub gotowymi lukrami.

Pierniczkowy Mistrz - wykrawania, dekorowania i podkradania 🙂

Miłej zabawy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.