Dekoracje i menu Mikołajkowe

wpis w: Dekoracje, Menu, Mikołajki | 0
Na przyjęciu Mikołajkowym nie może zabraknąć czerwieni. Warto wpleść ten kolor w postaci różnorakich dodatków, czy to wykonanych własnoręcznie czy też zakupionych. Miłe akcenty to wstążki, kokardki, świece lub świąteczne, pachnące owoce. Przyozdobią one nasz stół, na pierwszy rzut oka będzie widać jaka pora roku zbliża się do nas.
Nasz Mikołajkowy stół okrył się białym kocem. Nadał on mu przytulny charakter. Dekoracje wykonane z papieru oprócz czerwieni, mienią się błękitem i bielą. Wplecione w nie zostały postacie Mikołaja, reniferów i sprytnych elfów z prezentami. Całokształtu dopełniła wisząca girlanda z napisem MIKOŁAJKI.
Pośród wypieków również odnajdziemy czerwień, pudrowy śnieżek czy zielone babeczkowe choinki. Nasze propozycje to cynamon w postaci bułeczek cynamonowych, aromatyczna gorąca czekolada, rozpływający się miód połączony z nutą gorzkiej czekolady, malinowe ciasteczka maślane. Jednak królem stołu jest piernik.

Składniki na piernika

4 jajka
2 szkl cukru
½ słoika miodu
3 szkl mąki
2 szkl kwaśnej śmietany
2 łyżeczki sody
2 przyprawy do piernika
powidło śliwkowe do przełożenia

Wykonanie:

Jajka należy utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy po kolei wszystkie składniki miksując na średnich obrotach. Wyrobioną masę przelewany do formy. Pieczemy ok. 1 godziny do tzw. suchego patyczka. Gdy piernik ostygnie, przecinamy go na pół i przekładamy powidłem. Dopełnieniem ciasta może być polewa czekoladowa.
A Wy jak spędzacie Mikołajki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *