Dekoracje i menu Andrzejkowe

wpis w: Andrzejki, Dekoracje, Menu | 0
Andrzejkowy wieczór wróżb i czarów powinien odbywać się w aurze tajemniczości i wesołego oczekiwania na pomyślny los. Na przyjęciu muszą się pojawić dekoracje, które zbudują atmosferę wieczoru i nadadzą jej magiczny charakter.
Po pierwsze świece. Element ten sprawdza się na każdym przyjęciu, podkreśla charakter imprezy. W przypadku Andrzejek świece i przytłumione światło sprawią, że duch wieczoru będzie mocno odczuwalny wśród gości. Szybko odnajdą się oni w świecie przepowiedni i znaków przyszłości. Warto wcześniej przygotować także garnuszek z woskiem, dużą misę z wodą oraz klucz z dziurką do przelewania wosku. Rekwizyty te mogą  posłużyć jako dekoracje oraz być częścią andrzejkowego rytuału poznawania przyszłości.
Dziś proponujemy Wam zestaw dekoracji na andrzejkowy słodki stół w kolorze czerni i złota. Barwy te odzwierciedlają magię wieczoru i nadają niepowtarzalny blask przygotowanym słodkościom.

Naszym słodkim pomysłem na andrzejkowy słodki stół jest ciasto - Niebo w gębie

Składniki na ciasto:
200 g masła
300 g mąki pszennej
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę z jabłek:
1 kg jabłek
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Składniki na masę orzechową:
150 g orzechów mielonych
0,75 szklanki mleka
300 g masła
2 jajka
Przygotowanie:
Zarobić z podanych składników ciasto. Odstawić na chwilkę. Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki, w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać opakowanie galaretki pomarańczowej i usmażyć. Powstałą masę z jabłek przełożyć na pierwszego placka, a następnie przykryć ją drugą częścią.
Masło utrzeć. 2 jajka ubić na parze ze szklanką cukru. Zmielone orzechy zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Ubite jajka połączyć z masłem i orzechami. Masę położyć na drugim placku.
Zrobić na wierzch czekoladową polewę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.